Τα SOS της ουρολοίμωξης

Γιατί επανεμφανίζεται και ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες και - τελικά - υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία; Όλα όσα θέλετε να μάθετε για έναν από τους πιο ενοχλητικούς εχθρούς της υγείας σας.

 

Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;

H ουρολοίμωξη είναι μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος - δηλαδή προσβάλλει είτε την ουρήθρα είτε την ουροδόχο κύστη - και οφείλεται σε μόλυνση από βακτήρια ή μικρόβια, τα οποία προέρχονται συνήθως από το έντερο. Κανονικά τα βακτήρια αυτά αποβάλλονται με την ούρηση προτού προλάβουν να εγκατασταθούν στο ουροποιητικό σύστημα, ωστόσο αν η άμυνα του οργανισμού είναι πεσμένη, δημιουργείται λοίμωξη. Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες λόγω της ανατομίας τους, της μικρότερης δηλαδή απόστασης μεταξύ ουρήθρας και πρωκτού.

 

Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν την εμφάνισή της;

- Το καλοκαίρι, το κολύμπι σε ακατάλληλα νερά και πισίνες, σε συνδυασμό με την υγρασία του βρεγμένου μαγιό και τη ζέστη, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή.

- Η σεξουαλική πράξη, επειδή κατά τη διάρκειά της είναι πιθανότερο να μεταφερθούν μικρόβια στην περιοχή του κόλπου, αλλά και της ουρήθρας. Οι γιατροί συστήνουν να ουρούμε μετά την επαφή και να πλένουμε την ευαίσθητη περιοχή πριν και μετά.

- Το να μην επισκεπτόμαστε την τουαλέτα και να κρατάμε τα ούρα μας αποτελεί έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς μαζί με τα ούρα παραμένουν στην κύστη πιθανόν και μικρόβια. Η παραμονή των ούρων μέσα στην κύστη για 6 ώρες ή περισσότερο ευνοεί την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

- Η κακή υγιεινή. Συχνό πλύσιμο, σωστό σκούπισμα πάντα και σχολαστική καθαριότητα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, σε συνδυασμό με σωστή επιλογή εσωρούχων (τα νάυλον και τα στρινγκ ευνοούν την ανάπτυξη και τη μεταφορά μικροβίων) μας απομακρύνουν από την πιθανότητα μιας ουρολοίμωξης.

- Η αφυδάτωση, επειδή εμποδίζει τον οργανισμό να «ξεπλυθεί» από τα μικρόβια.

- Το διάφραγμα και οι σπερματοκτόνες ουσίες ως μέσα αντισύλληψης μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροβίων. Αν έχουμε ευαισθησία, καλό είναι να επιλέξουμε μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

- Ο αρρύθμιστος διαβήτης και οι πέτρες στα νεφρά μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση ουρολοίμωξης. Ο πρώτος επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρων στα ούρα αποτελούν τροφή για τα μικρόβια, οι δεύτερες επειδή φράζουν την ουροποιητική οδό, δίνοντας χρόνο στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

- Τσούξιμο ή και πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης

- Σπανιότερα αίμα στα ούρα

- Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα/Συχνοουρία που συνοδεύεται από το αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει

- Πυρετός ή δέκατα

- Ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός

Ελάχιστα πιθανό είναι να μην εμφανίζεται κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική και αποκαλύπτεται μόνο μετά από εξέταση ούρων.

 

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η καλλιέργεια ούρων είναι απαραίτητη για να διαγνωστεί μια ουρολοίμωξη. Στη συνέχεια, το αντιβιόγραμμα θα βοηθήσει τον γιατρό να επιλέξει το κατάλληλο αντιβιοτικό. Η ουρολοίμωξη χρειάζεται αντιβίωση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα επιπλέον μέτρα που θα συμβάλλουν στην προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα:

- Η λήψη αναλγητικών σε περίπτωση πόνου.

- Οι πλύσεις με ζεστό νερό.

- Η κατανάλωση άφθονου νερού.

- Η αποφυγή καφέ, πικάντικων τροφών, αναψυκτικών, χυμών εσπεριδοειδών, αλκοόλ και τσιγάρου, καθώς όλα αυτά ερεθίζουν την κύστη.

 

Αν σας ταλαιπωρούν συχνά

Όταν δύο ή περισσότερα επεισόδια ουρολοίμωξης εμφανίζονται τους τελευταίους 6 μήνες ή τρία ή περισσότερα επεισόδια τους τελευταίους 12 μήνες, τότε μιλάμε για ένα επίμονο πρόβλημα. Ωστόσο μπορεί να μην πρόκειται για υποτροπή (δηλαδή λοίμωξη που οφείλεται στο ίδιο μικρόβιο και εμφανίζεται 15 μέρες μετά την πρώτη), αλλά για επαναμόλυνση. Ο γιατρός θα εξακριβώσει πού οφείλονται και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν παρ’ όλα αυτά οι ουρολοιμώξεις σάς ταλαιπωρούν συχνά, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

- Καταναλώστε προβιοτικά. Πρόκειται για τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερο και εξουδετερώνουν το βακτήριο Εσερίχια κόλι, το οποίο ευθύνεται περίπου για το 80% των περιστατικών ουρολοίμωξης. Θα τα βρείτε στο γιαούρτι αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.

- Να πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε και να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα, ώστε να απομακρύνονται τα βλαβερά βακτήρια.

- Να καταναλώνετε ωμό σκόρδο επειδή έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση. Αν δεν αντέχετε τη μυρωδιά του, υπάρχει και η λύση της λήψης του σε μορφή συμπληρώματος.

- Προσθέστε στο μπάνιο σας αιθέριο έλαιο λεβάντας που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

- Η D-μαννόζη είναι ένα σάκχαρο που συμβάλλει στο να απομακρυνθούν τα ένοχα για την ουρολοίμωξη βακτήρια και έχει προληπτική δράση. Θα τη βρείτε σε ταμπλέτες στα φαρμακεία.

- Το κράνμπερι αποτελεί τη φυσική λύση για τις ουρολοιμώξεις, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ουσίες οι οποίες δρουν αποκολλώντας το μικρόβιο από τα τοιχώματα των αγγείων της ουροδόχου κύστης. Έχει αποδειχθεί με κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard πως το κράνμπερι περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και μάλιστα μειώνει κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης. Προτιμήστε φυσικό χυμό από κράνμπερι, χωρίς ζάχαρη.